Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet kallas ofta för blancolån eller privatlån och innebär att man får låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet. Man måste ofta ha fyllt 18 år och inte passerat 75 år, man måste ha fast inkomst av arbete eller pension, och man får inte ha några betalningsanmärkningar. I vissa fall krävs att man är 20 år samt att man är mantalsskriven i Sverige. Privatlån utan säkerhet går oftast att ansöka om direkt på Internet eller på telefon och man har pengarna på sitt konto inom några dagar.

Man ansöker vanligtvis om belopp mellan 20 000 – 350 000 kr med en återbetalningstid på 2-15 år. Lån utan säkerhet har oftast en högre ränta en lån med säkerhet och är ofta en ganska dålig affär. När du tänker ansöka om ett billigt lån som har en låg ränta bör du tänka på en sak. Om du inte blir beviljad måste du kanske söka lån hos ett ny bank. Då tar den nya banken en ny kreditupplysning när de ska göra sin kreditbedöming av dig. Står det då att du nyligen har ansökt om lån hos en bank, vet de inte med säkerhet om du tänker ta detta lån, har tagit lånet redan, eller om du har fått avslag. Flera kreditupplysningar på kort tid försämrar till möjligheter till lån ytterligare.


Ett förslag till dig som absolut måste ha lån och som inte har de allra bästa förutsättningar för att bli beviljad lån – sök ett lån med indviduell räntesättning. Då får du en ränta som beräknas på din kreditvärdighet och inte en fast ränta som är bestämd innan du söker lån. Du har därför större möjligheter att bli beviljad lån. Har du t ex inte haft fast anställning under en längre tid, en inkomst under medel, låg ålder eller andra förutsättningar som inte är de allra bästa, kan ett låneinstitut som erbjuder individuell räntesättning, vara ett bra alternativ. Lån utan säkerhet bör man nog undvika om man kan då det kostar mycket.