Köpa aktier online

I dagens snabba samhälle behöver man aldrig resa sig från sin stol för att sköta sina privata affärer. Det gör det dock inte lättare att navigera rätt mellan alla alternativ för att placera sina pengar. Här hittar du ett gäng tips för att köpa aktier online.1) Skaffa en bra mäklare
Se till att du har en bra aktiemäklare som kan hjälpa dig köpa aktier online. Din bank är inte alltid den bäst lämpade och de är ofta dyrare än nödvändigt, det finns många bra online-mäklare du kan vända dig till som kan hjälpa dig direkt.

2) Hitta lägst courtage
Att köpa aktier behöver inte vara dyrt, och de som tar ut mer pengar är oftast inte ett dugg bättre på att sköta dina affärer än den som gör det billigare. Med ett lågt courtage kan du göra fler affärer för samma kostnad och det blir roligare att handla med aktier online.

3) Jämför olika alternativ
Självklart vill din bank att du gör dina affärer hos dem. De flesta större banker i Sverige, inkl. SEB och Nordea, har bra erbjudanden om du ska köpa aktier online billigt. Jämför dock alltid så du får det bästa erbjudandet.

4) Prova online-depån innan du bestämmer dig
De flesta onlinemäklarna låter dig gärna provköra deras system innan man ansöker om att få öppna depå. Se till så att du kan använda systemet och förstår vad du gör. Det är väldigt viktigt att du trivs med gränssnittet.

5) Om du inte är nöjd, byt
Detta är egentligen två tips i ett. För det första, undersök alltid hur lätt/svårt det är att avsluta din depå och byta mäklare. Detta är mycket viktigt. Tveka inte. byt. Endast så kan du bidra till att utbudet på aktiemäklare och fondkommissionärer blir bättre.

Att köpa aktier online behöver inte vara svårt eller dyrt, jämför olika alternativ så hittar du garanterat något för dig!

En fondkommissionärs uppgift är att vara förmedlare mellan köpare och säljare, det vill säga att i eget namn handla med värdepapper för kunds räkning (i kommission). Visserligen är det inget som hindrar att privatpersoner och företag köper och säljer aktier med varandra utan inblandning av en fondkommissionär.

Personer som vill sälja sina aktier gör på samma sätt som vid köp. Kontakt tas med fondkommissionärens mäklare som frågar samma saker som när köpet gjordes, d.v.s. hur många aktier som skall säljas och i vilket bolag, aktieslag (A, B eller C etc.) samt vad kunden vill ha ut för sin post. Säljaren behöver inte sätta en fast nedre gräns – limitera säljordern – utan kan ge förtroendet till mäklaren genom att ange “bäst möjligt” som enda krav. Efter kontroll att kunden äger aktieposten verkställer mäklaren ordern via börsens handelssystem. Precis som vid köptillfället arbetar mäklaren bara med dagsorder om ingenting annat sägs.

Om du köper aktier på internet, online, går det väldigt snabbt och du kan snabbt göra affärer när du ser hur kursen förändras. När aktiespararen valt sätt att köpa aktier på och registrerat sig som kund inleds köpprocessen. Börsombudet, i dagligt tal kallad “mäklaren”, frågar hur många aktier som skall köpas, i vilket bolag, vilket slag av aktie (A, B eller C etc.) och vad kunden kan tänkas betala för sin post.